Kesäteatteri: Viekää tuhkakin pesästä - ajankohtainen aihe edelleen

14.8.2018
Lähdimme reissuun mainion matkanjohtajan Marita Nordforsin opastuksella. Marita oli suunnitellut teatterimatkalaisille myös kotiseutuajelun reissun aluksi. Teatteriesitys oli mainio ja piti herpaantumattomasti otteessaan alusta loppuun.

Tampereen Vehmainen Seura ry teki sunnuntaina 5.8. 2018 kesäteatterireissun Lempäälään Birgitan ja Vihreän polun maisemiin. Lähdimme Vehmas-krouvin kulmilta Viertokadun kirjastoautopysäkiltä. Lähdimme liikkeelle TKL:n Nyssellä ja kuljettajana oli Lepistö Vehmaisista. Reittimme kulki Seimenkadun kautta, jotta näimme mitä vanhan Vehmaisten päiväkodin tilalle on tulossa. Tilalle on hyvää vauhtia rakentumassa Esperin operoima hoivakoti 80 asukkaalle. Matka jatkui uudistuneen Vehmaisten urheilukentän ja liikuntapuiston ohi. Kenttä on viiden tähden urheilukenttä: uusi tekonurmikenttä jalkapalloilijoille ja erinomainen yleisurheilukenttä. Matka jatkui Kauppilaisenkatua Juvelankadulle ohi Trampoliiniparkin ja Nippelin. Palasimme takaisin Kaukajärventielle ja näimme uuden urheilupuiston kohdalla uudet parkkipaikat sekä Kauppilaisenkadun että Rasulankadun puolella. Hoivakodin työmaa rajoittuu Kaukajärventiehen ja Seimenkadulle ihan koulun reunalle, joten nyt koulujen alkaessa on kaikilla nyt syytä olla enemmän kuin tarkkana liikenteessä.

Teatterimatkamme jatkui Sammonvaltatietä Jankan risteykseen, mihin on tulossa kerrostaloja ja asunnot yli 300 ihmiselle. Ohitimme Messukylän kirkot ja jälleen olimme ison rakennustyömaan kohdalla Messukylässä, mihin on tulossa pari uutta kerrostaloa. Matka jatkui Vuohenojalta ja ratikkareittiä pitkin Hervannanvaltaväylää Ruskon kautta Lintuhyttiin.

Lintuhyttiin on ihan uusi pientaloalue Hervantajärven ja metsän äärellä lähellä Hervannnan palveluita. Seuraava kohteemme oli Vuores. Vehmaisten lapset olivat kouluevakossa Vuoreksessa pari vuotta, kun omaa Vehmaisten uutta koulua rakennettiin. Vuores on tunnettu ekologisista ratkaisusta. Taide, yhteisöllisyys ja koko alueen läpäisevä Keskuspuisto tuo luonnon kaikkien lähelle ovat Vuoreksen vahvuuksia.

Vuoreksesta olikin lyhyt matka Birgitan polun ja Vihreän polun maisemiin. Teatteri Valentinon esitys Viekää tuhkatkin pesästä osuus ajanhermolle. Teksti on Liisa Härmän ja ohjaus ja sovitus Leila Karttusen. Tuotteja oli Paula-Maija Sahrman. Pääroolissa Janhuskana näytteli Ritva af Ursin, joka juhli 30-vuotistaiteilijajuhlavuottaan. Esitys kertoi Kinttumäen kaupunginosasta Tampereella, jossa asuu vanhempaa väkeä ja kasvavan alueen hyviä tontteja haluavat rakennusliikkeiden miehet esittäen aina viimeisintä ja parasta tarjousta. Kun sitten Janhuskakin on myynyt vaatimattoman mökkinsä rakennusliikkeelle ja ostanut hienon yksiön Pyynikiltä ja saanut hienot hepeneet, hän alkaakin kaivata naapureitaan ja yhteisöllisyyttä...

Nautimme suuresti Vihreän polun maisemista ja tarjoiluista.
Teatteri oli katettu ja väliaikatarjoilu oli sisätiloissa. Paikanpäällä oli hyvin tarjolla suolaista ja makeaa ja kaikki meni sujuvasti. Paluumatkan teimme Lintuhytin ohi ja ohi valtaisan Cargotecin. Gargotec lähti pois Härmälästä ja teki tilaa isolle hienolle asuinalueelle ja uudesta Härmälästä onkin tullut moderni uusi asuinalue 5 km:n päässä keskustasta. Näimme siis aurinkoisessa ihanassa kesäsäässä minkälaista muutosprosessia Tampere käy tällä hetkellä. Vehmaisten Kaukaniemikin oli matkan loppupäässä  oman alueemme esimerkkinä, kun alueen ensimmäinen kerrostalo on rakentumassa pientalo-alueelle.

Marita Nordfors