Kaukajärven hyväksi yhdessä II 

Vuonna 2022 toteutettiin Kaukajärven hyväksi yhdessä II. Ohessa raportti sekä koekalastuksen tiedot. ELY-keskus rahoitti hanketta 37,5 % osuudella ELY-keskus Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. (Koko prosessin tapahtumia vuodesta 2020 voit selata tässä alhaalta ylöspäin.)


Tässä video Kaukaniemen hulevesiongelmasta vuosilta 2021-2022.

Tässä video hulevesiputouksesta 2.9.2023. 


Kaukajärven hyväksi yhdessä -webinaari

Torstaina 6.5.2021 klo 17-19 tapahtuma onnistui hyvin- Webinaariosallistujia oli 38. Kiitos asiantuntijoille luennoista, järjestäjille, osallistujille ja Tredun väelle innokkaasta työstä tärkeän asian puolesta.

Luentojen pdf-tiedostot ova alla esitysjärjestyksessä ja videot ovat nähtävillä Youtubessa Vehmainen-kanavalla.

Tästä linkistä pääset Jussi Hietalan tekemään  Kaukajärven kartoitus 2020-2021 Google-karttaan, johon on merkitty havaittuja hulevesipaikkoja tai vanhoja, kuivuneita puronpohjia. Täppää klikkaamalla näet paikalle annetun nimen ja siellä on myös valokuvia. Tämä kartta on myös aktiivisena Jussi Hietalan webinaari-esityksessä.

Tästä linkistä pääset Vehmainen-kanavalle katsomaan alla mainittujen esitysten videotaltioinnit.

Video 1 Aloitus (osa äänivirheiden takia poistettu)

1.25 Jussi Hietalan osuus

13.27 Markku Niemisen osuus ja keskustelu Teuvo Koskisen kanssa

35.00 Heikki Toivosen osuus (loppuosa videolla 2)

 

Video 2

0.00 Heikki Toivosen loppukommentit

0.40 Harri Mattila

18.00 Janne Pulkka

 

Video 3

Katso alla olevista tiedoista alustajien ajankohdat. Webinaari 6.5.2021

luentojen pdf-tiedostot löytyvät alta

2.00 Harri Willberg

19.40 Mari Seppä

29.00 Antti Kytövaara

39.00 Loppukeskustelut ja kysymyksiä

 

 

 

 

**

KAUKAJÄRVEN HYVÄKSI YHDESSÄ - KERTOMUS VUODELTA 2020

Kevättalvelle suunniteltu Kaukajärven yleisötapahtuma peruuntui epidemian takia. Vehmaisen osakaskunnan ja Tampereen Vehmainen Seura ry:n yhteistyö on tiivistä. Pandemia-vuoden takia yhteisiä tapahtumia oli vain Kaukajärven Hyväksi yhdessä -tapahtuma 5.9.2020. Toteutettiin yhteistyössä Vatialan omakotiyhdistyksen kanssa Liutussa, organisaattoreina Mari Keronen ja Jussi Haavisto. Osallistujia noin 30 kpl. Emeritusprofessori Heikki Toivonen esitteli ja kertoi vesikasveista, joita sukeltajat Juha Manninen ja Jaana Sunell sukelsivat Kaukajärvestä. Venekunta Pentti Häkkinen ja Markku Toivonen soutivat kasvit sukeltajilta rantaan. Häkkinen ja Toivonen järjestivät myös kalat perkkausnäytökseen ja perkkaajana toimi Jari Markkinen.

Kaukajärviseura ry ja Riihiniemen kioski avustivat vastaavassa kasvien esittelytehtävissä Riihiniemessä. Riihiniemessä osallistujia oli noin 30. Soutustadionilla eurheiluseura iQue ja Hippa myivät makkaraa ja kahvia. Myynnissä oli myös muikkuannoksia. Melojilla oli melontaharrastuksen esittelyä. Stadionilla osallistujia oli noin 40.

Kaupungin liikuntatoimen työntekijät stadionilla auttoivat merkittävästi äänentoistossa ja muissa järjestelyissä. Vuonna 2020 talkootunteja tapahtumassa ja hulevesikartoituksissa on tehty kaikkiaan noin 250 h hankkeen hyväksi.

Kiitos kaikille mukana olleille.

 

**

KAUKAJÄRVEN HYVÄKSI YHDESSÄ –ulkoilutapahtuma

La 5.9.2020 klo 11-15 koko perheelle

 

Tavoitteena on järjestää koko Kaukajärven ulkoilmatapahtuma eri puolilla Kaukajärveä. Erilaista ohjelma eri rannoilla Vatiala/Liuttu, Kaukajärvi/Riihiranta, Vehmainen/Kaukaniemi, Stadionilla melonnan opetusta ja seurantaa. Esimerkiksi kalastusta, rapuja, makkaranpaistoa, keskustelua, sukellusnäytöksiä, kalan savustusta ja muuta mukavaa.Kutsumme yhteistyökumppaneiksi. Lähialueen omakotiyhdistykset, Kaukajärviseura ry, Pelastakaa Kaukajärvi ry, Vehmainen Seura ry, vapaa-ajankalastajat, sukeltajat ja muut kiinnostuneet tahot.

 

Ota yhteys Sirpa Kuusela, 040 739 0957, sirpa.kuusela@fidaros.fi

Järjestäjä: Vehmaisten kalastusosakaskunnan hoitokunta

vehmainen.fi/vehmaisten-osakaskunta/

 

***

Kiitos YLEn, saimme tilaa kaikilla kanavilla Kaukajärvi-asiassa.

Paikallisuutiset 17.6. katseluaika päättynyt

Uutis-Suomi 17.6. – koko maa

Uutiskirje kansalaisvaikuttamisesta – koko maa

Uutiskirje järvitaimenen istuttamisesta – koko maa
 

Yksi soittokin tuli Mänttä-Vilppulan Kolhosta: henkilö kiitti viestistä ja murehti, että suomalaiset metsäojitukset ovat pilanneet järviä jo vuosikymmeniä. On itse rakentanut mailleen stoppeja ja viivityksiä kevätvesien järveen valumisen estämiseksi.

Tämä kaikki kannustaa meitä jatkamaan ja kuten näitte Maria Åkermanin haastatteluosuuden, kaupungin suunnalla asioiden pitäisi olla reilassa.

 

KAUKAJÄRVEN HYVÄKSI YHDESSÄ -TAPAHTUMA 5.9.20 Kuntavaaliehdokkaat Kaukajärven Stadionin portailla. Tässä startti kuntavaaleihin ja vaalipuheisiin. Mukana Vihreistä Sonja Harmaala, Erik Lyden, Tanja Miettinen ja Tuomo Kondie. Anne Sällylä veti meille uuden tanssireenin ja piti puheensa Kokoomuksen edustajana. Reijo Laitinen hälyytettiin Keskustan puheenpitäjäksi. Vasemmistoliiton Aapo Niemi tuli tyttöjen kanssa. Kuvasta puuttuu sitoutumaton Yrjö Schafeitel, jolla oli kiiru muihin menoihin.

Kuva: Aino Oura, Ahvenparvi, Kaukajärvi 2018, Parvessa kasvaa äly.

Alakuva Sirpa Kuusela: pienen ukkossateen hulevedet purona järveen 21.7.2020 Kaukaniemessä. Eihän näin?

Moro kaikille,

La 5.9.2020, klo 11-15

Kaukajärven hyväksi yhdessä -perhetapahtuma

Haastamme kangasalalaisia kuntavaaliehdokkaita Liutun speakers' corneriin - eli puhujapönttöön ja tamperelaisia kuntavaaliehdokkaita Kaukajärven stadionin portaille.

Kukin esiintyy omana itsenään ja omalla äänellään ja hauskaakin toivomme olevan.

2 minuutin pitsauksen eli hissipuheen aiheena on:

Miten minä ja me yhdessä voimme huolehtia kaupunkivesistöistämme, Itämerestä ja erityisesti Kaukajärvestä.

Vatialan Omakotiyhdistys Liutussa, Vehmaisten Seura ja Vehmaisten osakaskunta Vehmaisissa sekä Kaukajärven Stadionilla ja Kaukajärviseura ry Riihiniemessä järjestävät monenlaista ohjelmaa: tunnistetaan vesikasveja, kalansavustusta, ongintaa, kalanperkausta, opastusta melontaharrastukseen, makkaraa, kahvia ja kahvia

Laitamme tämän kutsun nyt puolueiden toimistoihin ja muutamille henkilöille ja toivomme, että tätä viestiä jaetaan aktiivisesti ja nopeasti.

Ilmoittautumiset pitsaukseen 20.8.2020 (julkistetaan FB-sivuilla, ohjelmassa ja Vehmaisten Sanomissa):

Kangasalalaiset kuntavaaliehdokkaat, ilmoittautuminen: Mari Keronen, mari77johanna@gmail.com, 045 275 8528

Tamperelaiset kuntavaaliehdokkaat, ilmoittautuminen: Sirpa Kuusela, 040 739 0957, sirpa.kuusela@fidaros.fi

Harkitsemme myös, että Riihiniemen rannassa voidaan tarvittaessa pitää puheita.

 

Tilaisuuden järjestäjät:

Vehmaisten osakaskunta, hoitokunta

Kaupunginosayhdistys Tampereen Vehmainen Seura ry

Vatialan Omakotiyhdistys ry

Kaukajärviseura ry

 

Katso lisää:

https://www.vehmainen.fi/vehmaisten-osakaskunta/kaukajarven-hyvaksi-yhdessa/

 

 

Millainen on Kaukajärven tila kolmenkymmenen vuoden kuluttua?

Kaukajärven hyväksi yhdessä                    

Vehmaisten kalastusosakaskunnan alueisiin kuluu osa Kaukajärveä, Halimasjärvi ja osa Olkahistenlahtea. Vehmaisten kalastusosakaskunta hoitaa Vatialan osakaskunnan, Pitkäjärvellä olevan Alasen osakaskunnan sekä järjestäytymättömän Haiharan osakaskunnan tehtäviä - eli Kaukajärven ja Pitkäjärven muodostaman kokonaisuuden Tampereen kaupungin ja Kangasalan kaupungin alueella. Kaukajärvestä puhuttaessa viitataan Kaukajärvi-Pitkäjärvi-vesistökokonaisuuteen. Osakaskunta hoitaa kalaistutukset ja lupamyynnin Vehmaisten TB:llä.

Vuosikymmeniä järven tilaa seuranneena hoitokunnan varapuheenjohtaja Jussi Hietala kirjoitti huolensa Kaukajärvestä Aamulehdessä 20.11.2019. Tampereen ja Kangasalan viranomaiset vastasivat hänen kirjoitukseensa todeten järven tilan olevan erinomainen. Osakaskunnassa halutaan paneutua asiaan vakavasti. Olemme keränneet tietoja kasviston muutoksista veden fysiologisten tietojen lisäksi. Perustimme Kaukajärven hyväksi yhdessä -hankkeen, johon saimme ELY-avustuksen kokousjärjestelyihin ja raportointiin. Rahoitus kuuluu ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostusohjelmaan, jossa tavoitteena on kaupunkivesien hallinta (kts sivun alakerta).

Tavoitteemme on selvittää lyhyesti Kaukajärven veden laadun historiaa ja nykytilaa, Kangasalan ja Tampereen kaupungin hulevesien hallintatoimia, Kangasalan Roopennotkon viemäriongelmat sekä Valmetin lauhdeveden ja siivilöidyn hiekan ja humuksen kierron vaikutukset sekä mahdolliset muut Kaukajärveä rasittavat haittatekijät. Tavoitteemme on osoittaa toimenpiteiden tarve niille toimijoille, joille vastuu ko. asioissa kuuluu ja saada toimijat saman pöydän ääreen.

Kesällä 2019  veden pinta alitti +88.00 korkeuden. Sukeltajat kertovat, että näkyvyys on heikentynyt, vaikka Kaukajärven vesi sinänsä on edelleen kirkasta ja hyvälaatuista. Sukeltajien ja monien muiden havainnot kertovat, että vesikasvillisuus järvessä on lisääntynyt. Fysiologisten mittausten mukaan järven tila on edelleen hyvä. Pelastakaa Kaukajärvi ry on järjestänyt Kaukajärven siivousta sukeltajien ja muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä.

Kaukajärvellä tehtävien toimenpiteiden tarvetta ei ole tunnistettu Pirkanmaan vesienhoidontoimenpideohjelmassa. Keskustelu ja toimet Kaukajärven rehevöitymisen ehkäisemiseksi käynnistetään nyt. Vehmaisten osakaskunta toimii herättäjänä ja Kaukajärven hyväksi yhdessä -hanke luo parhaimmillaan yhteisen toiminta-alustan tulevien vuosikymmenten työlle.

20.2.2020 osakaskunnan kokouksessa emeritusprofessori Heikki Toivonen kertoi Kaukajärven vesikasvien muutoksista. Vesiruton havaittiin tulleen järveen vuonna 1990. Muun muassa kasvava vesiruttokanta indikoi Kaukajärven rehevöitymistä ja järven tilaa on seurattava. Iktyonomi Markku Nieminen kertoi veden laatumittauksista. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksessä on kerätty tietoa veden laadusta ja veden laatu on edelleen hyvä mutta kuormitusta on seurattava. Katso KVVYn raportista "Vauhtia vesienhoitoon" Kaukajärven tila (päivitys 16.4.2020).

Hulevesiongelmat uudella asuinalueella

Vehmaisissa, Kangasalantien eteläpuolella olevan uuden asuinalueen hulevedet ohjautuvat Kaukajärveen (katso kuva yllä). Olemme kartoittaneet näkyviä hulevesipaikkoja Liutussa, Kaukaniemessä, Annalan puolelta ja Hankkion suunnalta. Hulevesiin kiinnitetään erityistä huomiota, koska kaavoitukseen on lähdössä Kaukajärven Hankkion alue ja Kangasalan puolella myös Saarenmaa.

Ennakointi on elintärkeää veden hitaan vaihtuvuuden ja järven syvyyden vuoksi. Katsotaan yhdessä kolme- neljäkymmentä vuotta taaksepäin, katsotaan yhdessä nykytila ja rakennetaan yhdessä tavoite "Millainen on Kaukajärvi kolmenkymmenen vuoden kuluttua?"

 

18.5.2020

Sirpa Kuusela, Vehmaisten osakaskunnan hoitokunta, pj. 040 739 0957

 

Kaukaniemen matonpesupaikan pumppaamon vieressä hulevedet menevät Kaukajärveen.

Hankkeelle saimme ELY-keskukselta avustuksen.

Avustettavan hankkeen toteutusaika on 02.12.2019 - 31.12.2020. Jatkokausi 31.5.2021 saakka.

Katso: Nyt on veden vuoro  https://www.ym.fi/vedenvuoro

Ympäristöministeriön käynnistämä vesiensuojelun tehostamisohjelma haluaa tehdä Suomesta maailman tehokkaimman vesiensuojelijan. Ohjelma kokoaa yhteen tekijät, varmistaa toimenpiteiden rahoituksen ja luo jatkuvuutta vesiensuojeluun.

 

Ohjelman avulla teemme vaikuttavia vesitekoja:

· vähennämme maatalouden ravinteiden joutumista vesiin,

· kehitämme vesitalouden hallintaa maa- ja metsätaloudessa,

· kunnostamme vesistöjä,

· kehitämme kaupunkivesien hallintaa,

· saneeraamme ympäristölle vaarallisia hylkyjä sekä

· rahoitamme tutkimusta ja kehitystyötä.